Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Oscar Björkenfeldt intervjuad som expert i Sveriges radio P4 Blekinge

Oscar Björkenfeldt. Foto: Emma Lord

Sveriges radio P4 Blekinge rapporterar att flera personer med utländsk bakgrund hotats efter att de medverkat i lokala medier. I inslaget hörs Rättssociologiska institutionens doktorand Oscar Björkenfeldt, som forskar om hur hot och hat mot journalister påverkar det offentliga samtalet och demokratin.

– Det finns en kollektiv avsikt att tysta vissa frågor från det offentliga samtalet, samt att underminera journalisters auktoritet, trovärdighet och pålitlighet. Detta man kan dels göra via att direkt hota journalister, men man kan också ge sig på personer som gör att det blir svårare att bedriva traditionell journalistik. Ett sätt att göra det är att ge sig på journalisternas intervjuperson och skrämma dem från att delta i olika reportage. Ur ett journalistiskt och demokratiskt perspektiv är detta väldigt problematiskt, säger Oscar Björkenfeldt till P4 Blekinges reporter Trifa Abdulla.

Hör inslaget i Sveriges radio P4 Blekinge.

 

Klockan 15:30, 15 oktober, deltar Oscar Björkenfeldt i ett panelsamtal om hat riktat mot journalister. Besök vårt kalendarium för information om hur du deltar fysiskt och digitalt.

Läs mer om Oscar Björkenfeldts forskning på hans projektsida.