Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arbetsmiljön krockar med socialrätten vid vård hemma

När hemtjänstanställda och personliga assistenter arbetar i någons hem uppstår en konflikt mellan rätten till en trygg arbetsmiljö och individens rätt till omsorg och integritet. Eva Schömer, docent i rättssociologi, berättade om sin forskning vid ett seminarium på AFA Försäkring 27 april 2018, skriver AFA på sin webbplats.

– Socialrätten ger människor rätt till assistans och möjlighet till social trygghet, och arbetsrätten ger arbetstagaren rätt till en schysst arbetssituation. En slutsats man kan dra är att juridiken inte har lyckats med det här. När två likvärdiga rättsområden möts blir det problematiskt.

Läs hela artikeln och se Eva Schömers presentation på www.afaforsakring.se

Eva Schömer är docent och universitetslektor här på Rättssociologen och forskar bland annat om jämställdhet, genus, arbetsrätt och arbetslivsfrågor. Läs mer på Eva Schömers personliga sida.