Oscar Björkenfeldt intervjuad i SR P1 om argumentationsstrategier på nätet

Bild på Oscar Björkenfeldt av Emma Lord.

Vetenskapsradion i P1 intervjuade Rättssociologiska institutionens doktorand Oscar Björkenfeldt om hur vaccinmotståndare argumenterar på internet. Intervjun är en del i ett reportage baserat på artikeln "Mapping the Online War of Misinformation about Science and Health", publicerad i Nature den 13 maj. De amerikanska forskarna bakom studien konstaterar att antivaccinrörelsen är bättre än etablerade hälsoinstitutioner på att mobilisera osäkra användare på Facebook.

Oscar Björkenfeldt känner igen mönstret från forskningen om näthat, där det är tydligt att kontroversiella åsikter normaliseras i etablerade sociala medier över tid.
– Grupperna bakom spridningen av rasistiska och sexistiska åsikter på nätet, till exempel Facebook, är till en början ofta små och flexibla och använder budskap som är lätta att överföra mellan nationsgränser, till exempel konspirationsteorier, säger Oscar Björkenfeldt till Vetenskapsradions reporter Ann Ellström.

Hör hela inslaget på sverigesradio.se

Läs mer om Oscar Björkenfeldts forskning på hans personliga sida.